Julkaistu 18 maaliskuuta 2025

Lundin yliopiston havainnointitutkimuksen tulokset ovat selvät: kahden vuoden ikään asti kuitupitoisempi ruokavalio näyttää vähentävän keliakian eli gluteeniyliherkkyyden riskiä. Erityisen selvä yhteys oli havaittavissa, kun lapset olivat syöneet runsaasti kuitua sisältävää ruokaa ennen yhden vuoden ikää.

 Tämä on ensimmäinen kerta, kun keliakian esiintyvyyttä on tutkittu lasten ruokavalion kuitujen perusteella. Nyt tarvitaan kuitenkin myös kliinisiä tutkimuksia, jotta yhteys voitaisiin mahdollisesti todeta.

Näin sanoo Lundin yliopiston tutkija Elin Hård af Segerstad, joka on Skånen yliopistollisen sairaalan lastentautien erikoislääkäri. Hän ja hänen tutkijakollegansa ovat käyttäneet niin sanottua TEDDY-kohorttia, laajaa tutkimusta, jossa on seurattu geneettisen riskin omaavia lapsia Skånessa, Saksassa, Suomessa ja Yhdysvalloissa useiden vuosien ajan. Lapset seulotaan pääasiassa tyypin 1 diabeteksen, mutta myös keliakian varalta.

- Tutkimuksessamme olemme seuranneet 6 500 lasta syntymästä lähtien siihen asti, kun he ovat täyttäneet vähintään 13 vuotta. Verinäytteiden avulla etsimme keliakialle ominaisia vasta-aineita. Kun havaitsemme tällaisia vasta-aineita, voimme tunnistaa, milloin sairaus alkaa”, Elin Hård af Segerstad sanoo.

Uusi tutkimus, joka julkaistiin yhdysvaltalaisessa Gastroenterology-lehdessä, on ensimmäinen, jossa tarkasteltiin erityisesti kuitujen saantia lasten keskuudessa. Aluksi tutkijat arvelivat, että sillä, millaista kuitua lapset syövät, voisi olla merkitystä. Kuitua on monessa muodossa, kuten hedelmissä, vihanneksissa, viljoissa ja palkokasveissa.

Mutta kun tarkastelimme kutakin kuitutyyppiä erikseen, ei näyttänyt olevan merkitystä sillä, millaista kuitua se oli. Se, kuinka paljon kuitua lapset söivät, näytti vaikuttavan heidän keliakiariskiinsä.

Tutkimukseen osallistuneiden lasten vanhemmat pitivät ruokapäiväkirjaa siitä, mitä heidän lapsensa söivät. Itse kuidun saantia tutkittiin yksitoista kertaa. Tutkijat ottivat huomioon myös sen, oliko jollakin lapsen vanhemmista tai sisaruksista keliakiaa, sekä biologisen sukupuolen - tekijät, jotka myös vaikuttavat taudin riskiin. Keliakia on osittain perinnöllistä, ja on hyvin dokumentoitu, että vaikka syytä ei tiedetä, tytöt ja naiset muodostavat noin kaksi kolmasosaa kaikista keliakiatapauksista. Muiden tekijöiden huomioon ottamisen jälkeen tutkijat havaitsivat, että keliakian esiintyvyys väheni lähes 40 prosenttia 6-12 kuukauden ikäisillä lapsilla, jotka söivät runsaskuituista ruokavaliota. Tämä verrattuna lähtötilanteen riskiin, joka oli 7,8 tapausta tuhatta henkilöä kohti.

 Hieman yli 7 prosentille lapsista kehittyi keliakia seurannan aikana, ja yleisin sairastumisikä oli noin 3-4 vuotta. ”Kun kuitujen saantia lisättiin hieman yli kolmella grammalla päivässä keskimääräiseen saantiin verrattuna, keliakian riski myöhemmin lapsuudessa pieneni lähes 40 prosenttia”, Elin Hård af Segerstad kertoo.

Lundin tutkijat havaitsivat myös alle kaksivuotiailla lapsilla runsaskuituisten elintarvikkeiden syömisellä olevan suotuisia vaikutuksia, mutta maltillisempia, mikä vastaa 5 prosentin vähennystä. Kahden vuoden iän jälkeen kuidun saannilla ei enää näyttänyt olevan merkitystä keliakian kehittymiselle. Lundin tutkijat uskovat, että lasten suolistofloora, joka muodostuu suurelta osin kahden ensimmäisen ikävuoden aikana, muodostuu paremmin ravintokuidun avulla. Tämä puolestaan voi johtaa parempaan immuunipuolustukseen ja vahvempaan suolistoon.
- Tämä on meidän teoriamme, mutta se on silti vielä spekulaatiota. On uutta ja jännittävää pystyä osoittamaan mahdollinen suojaava tekijä, mutta kyseessä on havainnointitutkimus. Jotta voitaisiin aktiivisesti suositella, että pienten lasten pitäisi syödä paljon kuitua, tämä on testattava kliinisessä tutkimuksessa”, Elin Hård af Segerstad sanoo.

 

Julkaisu
Early Dietary Fiber Intake Reduces Celiac Disease Risk in Genetically Prone Children: Insights from the TEDDY study, Gastroenterology (2025)

Lähde: Lundin yliopisto