Julkaistu 26 kesäkuuta 2025

Monet ihmiset eivät tiedä, että tietyt yölliset oireet voivat viitata verensokeritasapainon häiriöihin, mikä lisää diabeteksen riskiä.
Sekä korkea että matala verensokeri voivat aiheuttaa erilaisia terveysongelmia, joista yksi on unenlaatua heikentävä yöllinen vaiva, kirjoittaa ”E-Klinika”.
On tärkeää kiinnittää huomiota näihin signaaleihin ja hakea apua ajoissa.

Asiantuntijat varoittavat, että yleinen yöllinen ongelma – nimittäin levoton uni – voi olla varoitusmerkki diabeteksesta. Diabetes on sairaus, jossa verensokeritasot ovat liian korkeat. Hoitamattomana se voi johtaa hengenvaarallisiin komplikaatioihin, kuten elinvaurioihin, hermovaurioihin ja infektioihin.

Valitettavasti miljoonat ihmiset ympäri maailmaa elävät diabeteksen kanssa tietämättään. Diagnoosin saamiseksi tarvitaan verensokerin mittaus, erityisesti silloin, jos henkilöllä ilmenee diabeteksen oireita. Yleisimmät, helposti tunnistettavat oireet ovat:

– Voimakas janon tunne
– Tavallista tiheämpi virtsaaminen
– Väsymys

Jotkut oireet ovat kuitenkin vähemmän tunnettuja. Diabetes UK:n asiantuntijoiden mukaan diabetes voi vaikuttaa merkittävästi uneen. Muutokset verensokeritasoissa voivat häiritä unta, ja muut oireet voivat aiheuttaa kipuja, jotka valvottavat öisin.

Sekä korkea että matala verensokeri lisäävät diabetesriskiä

– Riittävä ja laadukas uni on tärkeää terveydelle ja hyvinvoinnille, mutta uniongelmat ovat yleisiä diabeetikoilla. Verensokeritasojen vaihtelut voivat vaikuttaa uneen, ja diabeteksen komplikaatiot, kuten neuropatia (hermovaurio) ja jalkakivut, voivat myös vaikeuttaa nukkumista, asiantuntijat selittävät.

Lääkärit painottavat myös, että sekä matala että korkea verensokeri voivat johtaa unihäiriöihin. Matala verensokeri eli hypoglykemia voi iskeä tyypin 1 diabetesta sairastaville öisin ja heikentää unen laatua. Myös muiden diabetestyyppien kanssa elävät henkilöt, jotka käyttävät insuliinia tai muuta verensokeria laskevaa lääkitystä, voivat kokea yöllisiä verensokerin vaihteluita.

Verensokeri pitää meidät hereillä öisin

Asiantuntijoiden mukaan yöllinen matala verensokeri voi johtaa väsymykseen seuraavana päivänä. Toistuva hypoglykemia voi aiheuttaa epäsäännöllisiä unirytmejä. Korkea verensokeri voi puolestaan pitää hereillä öisin.

– Kun verensokeritasot ovat korkeat, unta häiritsevä virtsaamistarve voi lisääntyä. Korkea verensokeri voi myös aiheuttaa oireita kuten janoa ja päänsärkyä sekä vaikeuttaa nukahtamista, asiantuntijat muistuttavat.

Lähde: slobodenpecat.mk ja E-Klinika
Kuva: Pixabay