
Vinkit diabeteksen parempaan hallintaan kesäaikaan
Diabeteksen hallinta on jatkuva haaste jokaiselle potilaalle, erityisesti kesäkuukausina, jolloin korkeat lämpötilat voivat aiheuttaa äkillisiä verensokerivaihteluita. Turvallisen ja terveen kesän varmistamiseksi suositellaan verensokeriarvojen tarkkailua tavallista useammin.
Pitkät auringossa vietetyt ajat ja vähentynyt fyysinen aktiivisuus voivat nostaa verensokeria, kun taas korkeat lämpötilat voivat nopeuttaa insuliinin vaikutusta, mikä lisää hypoglykemian riskiä. Asiantuntijoiden mukaan oikean hoidon ja muutamien yksinkertaisten toimenpiteiden avulla diabetesta voi kuitenkin hallita onnistuneesti myös kesäloman aikana, kirjoittaa "E-Klinika".
Tarkkaile verensokeria useammin
Brittiläinen "Diabetes UK" -yhdistys suosittelee verensokerin mittaamista tavallista useammin kesäaikaan sekä insuliiniannosten säätämistä aterioiden mukaan. Jos suunnitelmissa on fyysistä aktiivisuutta, kuten uimista, kannattaa syödä hieman enemmän hiilihydraatteja ennen liikuntaa. Verensokeri kannattaa aina tarkistaa ennen liikuntaa, ja sen ollessa matala on hyvä nauttia pieni välipala. Rannalle suositellaan ottamaan mukaan aina jotakin makeaa hätävaraksi.
Korkea lämpötila vaikuttaa myös lääkinnällisiin välineisiin
Verensokerimittarit ja testiliuskat tulee säilyttää poissa suorasta auringonvalosta, sillä äärilämpötilat voivat heikentää niiden tarkkuutta. Myös insuliini tulee suojata auringolta. Jos käytössä on glukoosisensori, se tulee kiinnittää puhtaalle, voiteettomalle iholle. Sama pätee insuliinipumppuun – sen säiliö suositellaan vaihdettavaksi kesällä tavallista useammin ylikuumenemisriskin vuoksi. Jos verensokeri on korkea ilman näkyvää syytä, insuliini voi olla vaurioitunut lämmön vaikutuksesta.
Miten insuliini tulisi säilyttää oikein?
Kesällä insuliini säilyy parhaiten jääkaapissa. Matkustaessa sitä kannattaa kuljettaa kylmälaukussa. Avaamaton insuliini tulisi säilyttää 2–8 asteen lämpötilassa. Jos insuliini jäätyy tai ylikuumenee, se muuttuu sameaksi, saa rakeisen koostumuksen ja menettää tehonsa – tällaista insuliinia ei tule käyttää. Avattu insuliini säilyy huoneenlämmössä (enintään 25 astetta) neljä viikkoa, kunhan se pidetään poissa lämmönlähteistä ja suorasta auringonvalosta. Auringonvalolle altistunut insuliini voi muuttua ruskeaksi. Muut diabeteslääkkeet voidaan usein säilyttää huoneenlämmössä, mutta tarkista aina käyttöohjeet.
Nestehukka on vakava riski
Kesällä keho menettää enemmän nestettä hikoilun kautta, vaikka et olisi fyysisesti aktiivinen. Diabetesta sairastavien on erityisen tärkeää huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Nestehukka voi johtaa hyperosmolaariseen hyperglykeemiseen tilaan, joka on vaarallinen ja voi aiheuttaa esimerkiksi aivohalvauksen tai sydänkohtauksen. Nestehukka voi myös altistaa diabeettiselle ketoasidoosille.
Vaatetus ja aurinkosuoja
Oikeanlaiset vaatteet voivat tukea diabeteksen hallintaa kesällä. Yli 30 asteen lämpötiloissa suositellaan väljiä, pitkähihaisia vaatteita, hattua ja aurinkolaseja. Iho tulee suojata UV-suojavoiteella, joka levitetään 15–30 minuuttia ennen auringonottoa ja sen jälkeen kahden tunnin välein. Jalkojen suojaaminen on erityisen tärkeää – diabeetikoiden ei tulisi kävellä paljain jaloin kuumalla hiekalla tai betonilla.
Lämpöuupumus – vakava varoitusmerkki
Pitkäaikainen altistuminen auringolle voi johtaa lämpöuupumukseen – tilaan, jossa keho reagoi nesteen ja suolojen menetykseen. Oireita ovat päänsärky, huimaus, pahoinvointi, oksentelu, väsymys, lihas- ja vatsakrampit sekä kalpeus. Nämä oireet voivat muistuttaa myös hypoglykemian oireita. Hoito siihen lepo varjossa ja nesteen nauttiminen vähitellen. Hoitamattomana lämpöuupumus voi edetä lämpöhalvaukseksi – hengenvaaralliseksi tilaksi, johon liittyy hallusinaatioita, hengitysvaikeuksia ja kouristuksia.
Liikunta ja verensokeri
Kesä on ihanteellista aikaa liikkumiseen, ja liikunta parantaa insuliiniherkkyyttä sekä ehkäisee sydänsairauksia ja korkeaa verenpainetta. Se parantaa myös mielialaa ja vähentää stressiä – mutta voi vaikuttaa verensokeriin. Mukana kannattaa aina olla jotakin makeaa, sillä jo pelkkä kävely tai kevyt peli rannalla voi laskea verensokeria merkittävästi. Diabeettista neuropatiaa sairastavien tulisi käyttää kenkiä jalkojen suojaamiseksi.
Lähde: www.slobodenpecat.mk
Viimeisimmät uutiset


