
Uudet edistysaskeleet verensokerin mittauksessa antavat toivoa diabeetikoille
Teknologian kehittyessä jatkuva glukoosiseuranta tarjoaa uusia mahdollisuuksia diabeetikoille hallita sairauttaan entistä paremmin. Nämä edistysaskeleet mahdollistavat tarkemman arvion verensokeritasapainosta ja voivat vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun.
Verensokerin mittausteknologia kehittyy jatkuvasti, mikä helpottaa diabeetikoiden arkea ja auttaa vähentämään diabetekseen liittyviä komplikaatioita. Nyt tutkijat ovat selvittäneet, kuinka ruoan syöntijärjestyksellä voi olla vaikutusta verensokeriin – ja tulokset ovat lupaavia.
Ruoan syöntijärjestys vaikuttaa verensokeriin
Tutkimuksessa havaittiin, että aloittamalla ateria runsaskuituisilla vihanneksilla ja proteiinilla ja syömällä hiilihydraatit vasta lopuksi, verensokeritasot pysyivät tasaisempina. Tämä menetelmä vähensi verensokerin huippuja ja vaihteluita jopa kolmen tunnin ajan aterian jälkeen tyypin 2 diabetesta sairastavilla henkilöillä.
Näin tutkimus toteutettiin
Tutkijat selvittivät asiaa seuraamalla 20 tyypin 2 diabetesta sairastavan henkilön verensokeritasoja kahden viikon ajan, jolloin osallistujat söivät aterioita eri järjestyksessä. Heillä oli käytössään jatkuva verensokerimittari, joka tallensi verensokerin vaihtelut päivän aikana.
Tulokset – yksinkertainen keino parempaan verensokerinhallintaan
Tutkimus vahvisti, että ruoan syöntijärjestyksellä on merkitystä, vaikka aterian eri osien välillä ei olisi viivettä. Tämä tekee menetelmästä helpommin sovellettavan arjessa. Koska useimmille ihmisille on helpompaa muuttaa ruoan syömisjärjestystä kuin koko ruokavaliotaan, voi tämä olla käytännöllinen tapa parantaa hyvinvointia tyypin 2 diabetesta sairastavilla.
Tutkimuksessa osallistujat söivät huolellisesti suunniteltuja aterioita, jotka heijastelivat erilaisia ruokakulttuureja. Osallistujat jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään:
- Ensimmäinen ryhmä söi ensin runsaskuituisia vihanneksia ja proteiinia, ja vasta 10 minuutin kuluttua hiilihydraatit.
- Toinen ryhmä söi ateriansa perinteisessä järjestyksessä, ilman muutoksia ruokien järjestyksessä.
Osallistujat noudattivat omaa syömisjärjestystään kuuden päivän ajan, jonka jälkeen he vaihtoivat ryhmää seuraaviksi kuudeksi päiväksi.
Ateriat räätälöitiin osallistujien energiantarpeen mukaan, ja ne sisälsivät joko noin 2 100 tai 2 600 kilokaloria päivässä. Ravintoainejakauma oli noin 20–25 % proteiinia, 30–35 % rasvaa ja 45–50 % hiilihydraatteja sekä 25–30 grammaa kuitua päivittäin.
Tutkimuksen aikana käytettiin jatkuvaa verensokerimittaria (Dexcom G6 Pro), jolla seurattiin verensokeritasojen muutoksia reaaliajassa. Tulokset osoittivat, että pelkkä syömisjärjestyksen muuttaminen voi vaikuttaa verensokeriin merkittävästi tyypin 2 diabetesta sairastavilla.
Yksi keskeinen havainto oli, että verensokerin hallinta parani, vaikka aterian eri osia ei erikseen viivästetty – mikä tekee menetelmästä käytännönläheisemmän arjessa. Tutkijat uskovat, että monille tyypin 2 diabetesta sairastaville juuri ruokajärjestyksen muuttaminen voi olla helpompi ja realistisempi keino kuin ruokavalion laajempi muutos.
Lähde:
Samir Touham, Kathyayini Palepu, Ampadi Karan, Katie C. Hootman, Jessica Riad, Sriharsha Sripadrao, Alice S. Zhao, Ashley Giannita, Debra D'Angelo, Laura C. Alonso, Louis J. Aronne ja Alpana P. Shukla
Julkaistu Diabetes Care -lehdessä: https://diabetesjournals.org/care/article/48/2/e15/157633/Carbohydrates-Last-Food-Order-Improves-Time-in
Viimeisimmät uutiset


