Hyppää pääsisältöön
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Olet täällä

Tyyppi 2 diabetes

Yleisin diabeteksen tyyppi on tyypin 2 diabetes, sillä 85-90% diabeetikoista sairastaa sitä. Huolestuttavinta on, että tyypin 2 diabetes on yleistymässä nuoren väestön - lasten ja nuorten - keskuudessa.

Tyypin 2 diabetekseen syynä on usein paino. Jos olet hoikka, on todennäköistä, että kehosi ei tuota riittävästi insuliinia muuttaakseen syömäsi hiilihydraatit energiaksi. Saatat joutua käyttämään tabletteja/insuliinia auttaaksesi prosessia. Jos olet ylipainoinen, on erittäin todennäköistä, että syynä on insuliiniresistenssi. Tällöin keho ottaa huonosti vastaan glukoosia ja veren sokeripitoisuus kohoaa ja insuliiniherkkyys on alentunut. Vähentämällä painoa ja pysymällä fyysisesti aktiivisena parannat insuliiniherkkyyttä, mutta tabletteja ja/tai lisäinsuliinipistoksia saatetaan silti tarvita.

Tyypin 2 diabetesta esiintyy yleensä vanhuksilla, mutta viime aikoina luku on kasvanut nuorten keskuudessa voimakkaasti – erityisesti nuorilla, jotka ovat ylipainoisia ja liikkuvat vähän. Tyypin 2 diabetes on vahvasti sidoksissa ylipainoon ja on osittain perinnöllistä. Monilla, joilla on tyypin 2 diabetes, on myös korkea verenpaine ja korkea kolesteroli, joka lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.

typ 2 diabetes


Oireet
Jos sairastat tyypin 2 diabetesta, oireet voivat olla:

  • fyysinen ja psyykkinen väsymys
  • janoisuus
  • virtsaaminen useammin

Saattaa myös ilmetä alapään kutinaa tai näön heikkenemistä. Oireet tulevat usein hitaasti, mutta joku voi olla täysin oireetonkin, mikä tekee sairauden löytämisestä erittäin vaikeaa. 


Hoito
Tyypin 2 diabeetikolla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa omaan vointiin.

Kaksi tärkeintä hoitomuotoa ovat terveellinen ruokavalio yhdessä liikunnan kanssa. Pitkällä aikavälillä saatetaan tarvita myös lääkkeitä tai insuliinia sairauden hallintaan, vaikka ruokavalio ja liikunta olisivatkin tasapainossa. Suurin osa diabeetikoista tarvitsee jonkinlaista lääkitystä sairauden hallintaan. Lääkkeet tulee aina ottaa ohjeiden mukaisesti, koska ne ehkäisevät myös tulevia komplikaatioita.

Jos sinulla on joitain näistä tavallisista oireista ja epäilet, että sinulla on tyypin 2 diabetes, ota yhteyttä terveyskeskukseen ja pyydä päästä verikokeeseen asian varmistamiseksi.