Hyppää pääsisältöön
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Olet täällä

Lapsen ja nuoren diabetes

Kun kuulit ensimmäistä kertaa, että lapsellasi on diabetes, saattoi ylitsesi pyyhkäistä musertava tuntemuksien aalto kuten shokki, epäusko, suru, viha ja syyllisyys. Kaikki tuntui niin epäreilulta ja raskaalta. Etenkin aluksi.

hantera_barns_typ_1_diagnos

Kun opit lisää sairaudesta, opit myös auttamaan lastasi diabeteksen hallinnassa jokapäiväisessä elämässä. Saattaa vaatia jonkin verran työtä, ennen kuin löydätte oikean tasapainon insuliinin, ruoan ja aktiviteettien välillä. Lapsesi voi ottaa tiedon diagnoosista maltillisesti ja vaikeinta vanhempana olossa saattaa tällöin olla omien tunteiden hallitseminen. Lapsesi kääntyy puoleesi etsiessään opastusta ja sinun asenteellasi on suora vaikutus siihen, miten lapsesi näkee itsensä ja miten hän hallitsee uuden elämäntyylinsä. Jos lapsi suhtautuu diagnoosiin maltillisesti, on hänen myös helpompi hyväksyä uusi todellisuus. Jos sinä ahdistut ja pelkäät, saattaa myös lapsesi reagoida samoin.

Se miten hoidatte diabetesta kotona, riippuu lapsesi erityistarpeista. Mutta on joitakin asioita, joita jokaisen diabeetikon vanhemman on hyvä miettiä:

Pidä lapsen kanssa hänen ikäänsä nähden soveltuva keskustelu, ole rehellinen ja kannusta häntä esittämään kysymyksiä

Kerro pienemmille lapsille, että diabetekseen sairastuminen ei ole mitenkään heidän vikansa

Pyri hymyilemään ja pysymään rauhallisena, kun kerrot diabeteksesta

Kerro lapsellesi, että hän voi tehdä samoja asioita kuin muutkin lapset, mutta tämä vaatii vain hieman suunnittelua

Auta lastasi elämään terveellisesti

Auta lastasi tarkkailemaan verensokeria, ruokaa ja fyysisiä aktiviteetteja

Tee parhaasi, jotta vältätte lyhytaikaiset ongelmat, kuten korkean tai matalan verensokerin.

Kun lapsellasi on diabetes, voi tuntua, että koko perheellä olisi diabetes. Sairaus vaikuttaa lähes kaikkeen jokapäiväisessä elämässä; mitä syömme, mitä teemme ja miltä meistä tuntuu. Voit vaikuttaa vanhempana tai perheenjäsenenä erittäin paljon siihen, miten lapsi selviytyy diabeteksen kanssa. On erittäin tärkeää pysyä positiivisena ja tukea lasta. Saattaa olla myös hyväksi luoda uusia, diabetesystävällisiä tapoja. Perhe ja ystävät voivat osoittaa tukensa:

Päättämällä syödä terveellisemmin

Syömällä samaa ruokaa kuin lapsi

Liittymällä mukaan lapsen aktiviteetteihin

Jos sinusta tuntuu, että haluat puhua lapsesi sairaudesta muille, etsi vertaistukea paikkakunnaltasi. On hyvä puhua näistä asioista muiden samassa tilanteessa olevien vanhempien kanssa.