Hyppää pääsisältöön
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Vaikutus jalkoihin

Diabeetikot saattavat kärsiä jalkoihin liittyvistä vaivoista. Vaivoja voi esiintyä sekä 1 ja 2 tyypin diabeetikoilla. Tästä syystä diabeetikoiden tulee pitää erityistä huolta jaloistaan välttääkseen komplikaatiot. Alla vinkkejä ja neuvoja diabeetikon hyvinvoivien jalkojen ylläpitoon ja hoitoon.

fotter


Miten diabetes vaikuttaa jalkoihin?

Diabetekseen liittyvät jalkojen komplikaatiot aiheutuvat pitkäaikaisesta kohonneesta verensokerista. Komplikaatioita on kahta eri tyyppiä: diabeettinen neuropatia (hermovaurio) ja verisuonitauti.

Diabeettinen neuropatia on tavanomaisin syy jalkojen tunnottomuuteen. Yleisimmin sitä esiintyy 2 tyypin diabeteksen yhteydessä. Hermoston vaurioita aiheuttaa riittämätön insuliinin saanti ja korkeat verensokeriarvot, jotka heikentävät veren virtaamista hermostoa tukeviin pieniin verisuoniin. Tähän liittyvä hapenpuute johtaa hermoston rakenteen ja toiminnan tuhoutumiseen. Neuropatia voi vaikuttaa koko kehossa, mutta iskee useimmiten ensimmäisenä jalkoihin, koska jalkojen hermot ovat rakenteeltaan pitkiä. Verensokerin säätely elimistössä vaikuttaa ratkaisevasti neuropatian etenemiseen, mutta on myös muita vaikuttavia tekijöitä, kuten kuinka kauan on sairastanut diabetesta, ikä, tupakointi, korkea verenpaine ja korkea kolesteroli. Jopa B12-vitamiinin puute, runsas alkoholin käyttö ja hidas aineenvaihdunta voivat aiheuttaa hermovaurioita jalkoihin. Katso Kuvio 1 alapuolelta.


Sensorinen polyneuropatia
Tämä neuropatian muoto vaikuttaa tuntohermoihin, jotka välittävät signaaleja ihosta, luista ja lihaksista aivoihin. Se on yleisin neuropatian muoto, joka aiheuttaa oireita koska se vaikuttaa tuntoaistiin. Muutokset alkavat aina samanaikaisesti molemmissa jaloissa ja ne alkavat usein varpaiden tuntopuutoksilla, leviten myöhemmin koko jalkaterään ja jalan alaosaan. Aluksi oireina saattaa olla polttelua, hammassärkyä muistuttavaa kipua, pistelyä, hikoilua, kuumotusta, tai sähköiskumaisia tuntemuksia. Tyypillisesti nämä oireet pahenevat yöaikaan ja voivat estää nukkumista. Oireisiin helpottaa usein ylösnouseminen, tai kävely. Ajan myötä epämiellyttävät tuntemukset heikkenevät ja potilas voi tuntea kuin kävelisi pumpulilla tai sienimäisellä pinnalla ja lopulta tuntoaisti saattaa hävitä kokonaan. Kipuihin on saatavilla hoitoa. Ota yhteyttä lääkäriin tai diabetesasiantuntijaan, jos koet yllä lueteltuja oireita. Heikentynyt tuntoaisti nostaa riskiä jalkojen haavoihin ja vammoihin, ja vakavan sensorisen neuropatian yhteydessä esiintyviin kroonisiin haavaumiin, joita edesauttaa heikentynyt haavojen paranemiskyky.

Autonominen neuropatia jaloissa

Tämä neuropatia ilmenee yleensä ensimmäisenä. Jalkojen hikoaminen loppuu, jalat tulevat kuiviksi ja jalkojen karvat katoavat. Korkea verensokeri vaikuttaa hikoilukykyyn ja hermoihin, jotka kontrolloivat veren virtaamista ihon pieniin verisuoniin. Saattaa tuntua siltä, että jalat ovat kylmät, mutta kun jalkoja kokeilee, ne tuntuvat lämpimiltä, koska verenvirtaus keskikokoisiin verisuoniin on lisääntynyt. Seurauksena on ihon hapenpuute ja kuivuminen, sekä herkistyminen esimerkiksi tiukkojen kenkien tai sukkien saumojen luomalle paineelle. Kengän kiristys estää verta virtaamasta pidemmälle. Tästä johtuen kovettumia tulee helpommin ja kuivuus voi aiheuttaa syviä halkeamia ihoon, etenkin kantapäihin ja isovarpaisiin. Tämä voi taas johtaa jalkahaavoihin. On osoitettu, että kuivat jalat joissa on kovettumia (autonominen neuropatia) ovat suurin riskitekijä jalkojen haavaumiin.

Katso Kuvio 2.

fot      fot


Miten diabeetikon tulisi hoitaa jalkojaan?
Tutki jalkojasi joka päivä – katsele niitä ja tunnustele niitä. Tämä on erityisen tärkeää, jos tuntoaisti on heikentynyt, koska et välttämättä huomaa, jos olet saanut pienen haavan. Jos sinulla on huono näkö, pyydä sukulaista tai muuta läheistä henkilöä avuksi. Kiinnitä huomiota värimuutoksiin, punoitukseen ja turvotukseen. Pane merkille myös mahdolliset ihovauriot tai jos ihon lämpötila muuttuu, tai tunnet kipua ja epämukavuutta jaloissasi.

Tässä joitakin vinkkejä:

  • Käy säännöllisesti jalkakontrollissa.

  • Hae apua kovettumiin ja liikavarpaisiin.

  • Tutki jalkasi päivittäin ja kiinnitä huomiota erilaisiin muutoksiin.

  • Hakeudu hoitoon, jos huomaat jaloissa muutoksia.

  • Käytä oikeanlaisia kenkiä. Kysy tähän neuvoa lääkäriltäsi.

  • Älä luota jalkojen tuntoaistiin, jos tiedät sen heikentyneen.

  • Älä kävele paljain jaloin, suojaa aina jalkasi.

fotter