Hyppää pääsisältöön
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Vaikutus hampaisiin

Diabeetikoilla on muita suurempi riski saada parodontiitti, lääketieteellinen termi hampaiden menetykselle. Hampaiden menetystä on kahta tavallista tyyppiä. Ensimmäinen on nimeltään gingiviitti ja toinen, astetta vakavampi tyyppi on nimeltään parodontiitti. Alta voit lukea mitä on tärkeää pitää mielessä ja miten hampaita tulisi hoitaa, jos sinulla on diabetes.

tander

Tunnista oireet

Paras tapa selvittää kärsitkö hampaiden menetyksestä, on hammaslääkärin tarkastus. Terveet ikenet ovat kiinteät, vaaleanpunaiset väriltään ja lähellä hampaita, eivätkä vuoda verta hampaita harjatessa (Kuvio 1). Gingiviitti ilmenee, kun hampaita ei harjata riittävän huolellisesti. Plakkia alkaa muodostumaan hampaiden päälle ienrajan tuntumaan ja plakin sisältämät bakteerit aiheuttavat ientulehduksen. Tästä johtuen ikenet näyttävät tulehtuneilta ja turvonneilta (Kuvio 2) ja verta vuotaa hampaita harjatessa. Gingiviitti voi parantua kokonaan. Hyvän hammashygienian avulla ikenet voivat palautua entiselleen.

Parodontiitti, ienongelmien vakavampi muoto, aiheutuu pitkään jatkuneesta (useiden vuosien) ientulehduksesta, joka puolestaan johtuu pitkään jatkuneesta plakin muodostumisesta. Ientulehduksesta tulee yhä vain akuutimpi (Kuvio 3) ja ikenet alkavat irtaantua hampaista.

Tämä luo ikenien ja hampaiden välille raon jota kutsutaan ientaskuksi, ja jonka syvyyden hammaslääkäri voi mitata koettimella. Kun tasku syvenee, hampaat paikoillaan pitävä leukaluu alkaa tuhoutua. Tämä on prosessi, jota ei yleensä itse tunne tapahtuvan. Hajoaminen tapahtuu erittäin hitaasti.

Useiden vuosien hajoamisen jälkeen leukaluu voi olla niin huonossa kunnossa, että hampaat alkavat heilumaan ja jopa irtoamaan. Ikenet alkavat vetäytymään, joka saa hampaat näyttämään toisistaan erillään olevilta kuin aikaisemmin. Tämä saattaa olla ensimmäinen merkki (niillä, jotka eivät käy usein hammaslääkärissä) siitä, että heillä on hammasongelmia.

tander

Mikä yhteys hampaidenmenetyksen ja diabeteksen välillä on?

Noin 10 % aikuisväestöstä kärsii hampaiden menetyksestä. Diabeetikoista huomattavasti suurempi osa kärsii hampaiden menetyksestä.

Vieläkään emme tiedä tarkalleen mistä johtuu, että diabeetikot kärsivät muita todennäköisemmin hampaiden menetyksestä. Tutkimustyöllä etsitään vastausta tähän, mutta siihen vaikuttavat todennäköisesti useammat tekijät, joihin sisältyy:

• Diabeetikon immuunijärjestelmä ei välttämättä toimi kunnolla, mikä lisää hampaiden menettämisen riskiä

• Liiallinen rasvakudos (kehon rasva) ylipainoisilla diabeetikoilla voi tuottaa aineita, jotka tekevät ikenistä herkemmät tulehduksille

• Ikenissä olevien kapillaarien (pienet, herkät verisuonet) vaurioituminen voi heikentää verenkiertoa ikeniin, rajoittaen puolustuskykyisten solujen tehoa

• Diabeetikoiden haavojen parantumiskyky on heikentynyt, mikä tarkoittaa myös sitä, että ienten kyky korjaantua on heikentynyt.

Pidä mielessä, että verensokerin hallinta on avainasemassa taistelussa mahdollista hampaiden menetystä vastaan. Aiempien tutkimusten mukaan diabeetikoilla, joilla on hyvä verensokeri (HbA1c <7,0%), on pienempi riski hampaiden menetykseen.

tander

Yhteenveto

On erittäin tärkeää, että jokainen diabeetikko käy säännöllisesti hammaslääkärissä, jotta mahdolliset ienongelmat havaitaan ajoissa ja niitä voidaan hoitaa ennen kuin on liian myöhäistä. Hampaat tulee puhdistaa ja tarkistaa säännöllisesti joko hammaslääkärin tai suuhygienistin toimesta.

Diabeetikoilla on muita suurempi riski ienongelmiin. Tästä syystä on tärkeää, että jokainen diabeetikko pitää huolta hammashygieniastaan ja puhdistaa hampaansa säännöllisesti.