Hyppää pääsisältöön
Donate

Varje öre räknas verkligen.

Ge En Gåva

Olet täällä

Komplikaatiot ja jälkitaudit

On tärkeää tietää, että Diabetes voi johtaa erinäisiin komplikaatioihin ja liitännäissairauksiin. Diabeetikoiden on erityisen tärkeää tarkkailla verensokeriaan ja kiinnittää erityistä huomiota kehoonsa. Muun muassa jaloista huolehtiminen ja niiden ulkonäön säännöllinen tarkistaminen on tärkeää.

Komplikationer

Äkilliset komplikaatiot tyypin 1 diabeteksessa
Äkilliset komplikaatiot johtuvat liian korkeasta tai alhaisesta verensokeritasosta. Jos verensokeritaso on merkittävästi koholla, on riski saada happomyrkytys eli ketoasidoosi. Liian alhainen verensokeriarvo voi puolestaan johtaa hypoglykemiatuntemukseen. Molemmat tilat ovat vakavia.


Ketoasidoosi – happomyrkytys
Jos verensokeri nousee liian korkeaksi, voi seurauksena olla happomyrkytys, jota kutsutaan ketoasidoosiksi. Se on akuutti ja hengenvaarallinen tila.

Joskus happomyrkytyksen aiheuttajana voi olla infektiosairaus, joka lisää kehon insuliinintarvetta. Tämä saattaa johtua myös siitä, että insuliiniannokset eivät ole olleet riittäviä tietyllä aikavälillä. Kolmas syy voi olla tauko insuliinin annostelussa, jos hoidossa käytetään insuliinipumppua. Happomyrkytys voi kehittyä, jos veren glukoosiarvot ylittävät noin 15 mmol / l. Oireita saattaa tulla nopeastikin, muutamista tunneista jopa muutamaan päivään.

Insuliinipumppua käytettäessä happomyrkytys voi tulla nopeammin ja myös alhaisemmilla verensokeritasoilla, hieman yli 12 mmol / l. Siksi insuliinipumppujen käyttäjille suositellaan mittaria, joka pystyy määrittämään ketoaineiden määrän verestä.

Ensimmäiset merkit ovat yleisiä diabetesoireita, kuten tiheä virtsaamistarve ja janoisuus. Jos verensokeriarvojen laskeminen ei ole mahdollista, on seurauksena oireita kuten väsymystä, pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, vatsakipua, hengenahdistusta ja hengästymistä. Uneliaisuus ja tajuttomuus ovat myös mahdollisia. Siksi on tärkeää päästä nopeasti sairaalahoitoon.

Komplikationer


Insuliinituntemus eli hypoglykemia
Jos verensokeriarvo laskee jyrkästi, voi seurauksena olla insuliinituntemus, jota kutsutaan hypoglykemiaksi. Tätä esiintyy yleensä, jos verensokeritaso on alle 3-4 mmol / l. Syynä voi olla liian suuri insuliiniannostus, tai se ettei ole syönyt kunnolla insuliinipistoksen jälkeen. Se voi johtua myös alkoholinkäytöstä, raskaasta liikunnasta, tai oksentelua ja ripulointia aiheuttavasta vatsataudista.

Insuliinituntemuksen yleisiä oireita ovat hikoilu, näläntunne, vapina, ahdistus, viha, ärtymys ja sydämentykytys. Jos sokeria ei saa jossain muodossa, seurauksena on jonkin ajan kuluttua sekavuus ja tajunnan menettäminen.

Insuliinituntemuksen tullessa on tärkeää syödä oikein, muuten tuntemus saattaa uusiutua. Ensin kannattaa ottaa glukoosia, 1-2 tablettia 20 kilogrammaa kehonpainoa kohden ja sitten levätä jonkin aikaa. 10-15 minuutin kuluttua verensokeri on noussut 1-3 mmol/l. Tämän jälkeen voi syödä lisäksi esim. hedelmän, pienen voileivän tai juoda puolikkaan lasillisen maitoa. Ruoan määrä riippuu henkilön kehon koosta, fyysisen aktiivisuuden määrästä ja seuraavan aterian ajankohdasta.

Jos potilas menettää tajuntansa, ensisijainen hoito on glukoosin annostelu suonensisäisesti. Tämän tekee yleensä terveydenhuollon ammattilaiset, mutta on olemassa myös kertakäyttöisiä glukagonihormonia sisältäviä pistoksia, jotka kohottavat verensokeria ja joita voi käyttää kotona. Glukagoni pistetään ihon alle, tai suoraan lihakseen ja tämän voi helposti tehdä myös läheinen henkilö. Jos tästä ei ole apua, täytyy potilaan päästä mahdollisimman nopeasti lääkärin hoitoon.

On tärkeää opastaa sukulaisia, ystäviä ja kollegoita, jotta he osaavat toimia oikein insuliinituntemuksen sattuessa. Aivan ensimmäisenä on syötävä jotain, jolla nostetaan verensokeriarvoja nopeasti. Potilas saattaa myös tarvita apua päästäkseen sairaalaan. Jos potilas ei itse ymmärrä mikä aiheutti insuliinituntemuksen, pitää asiasta keskustella diabeteshoitajan kanssa.

Insuliinituntemuksen jälkeen vielä seuraavan vuorokauden sisällä saattaa oireena olla niin sanottu rekyylivaikutus, mikä tarkoittaa sitä, että verensokeriarvot kohoavat liian korkealle. Jos arvot kohoavat merkittävästi, johtuu tämä usein siitä, että insuliinituntemuksen aikana on syöty tai juotu liikaa.

Insulin


Viivästyneet komplikaatiot
Pitkällä aikavälillä kehittyviä komplikaatioita ovat pienien ja suurien verisuonien vauriot. Pienien verisuonien vaurioituminen voi johtaa näkökyvyn, munuaisten toiminnan ja verenkierron heikentymiseen sekä jalkojen tuntoaistin heikentymiseen.

Suurien verisuonien vaurioituminen voi aiheuttaa rintakipua, sydänkohtauksen tai aivohalvauksen, ja se on yleistä tyypin 2 diabeetikoilla.

Tunnottomuus jaloissa
Kohonneet verensokeriarvot voivat vahingoittaa hermojen ohuita verisuonia. Korkeat verensokeriarvot voivat vaikuttaa myös suoraan hermostoon. Tämä voi aiheuttaa tuntoaistin heikkenemistä. Yleensä hermovaurio, jota kutsutaan polyneuropatiaksi, esiintyy jaloissa ja voi johtaa siihen, ettei siitä kärsivä henkilö huomaa, jos hän saa rakkuloita tai haavoja jalkoihinsa.

Silmäkomplikaatiot
Jos verensokeritasot ovat liian korkealla pitkän ajan, voi se aiheuttaa vaurioita silmän verkkokalvon pieniin verisuoniin, ja tätä kutsutaan diabeettiseksi retinopatiaksi. Tämä aiheuttaa pientä verenvuotoa, joka vahingoittaa verkkokalvon näkösoluja ja pitkällä tähtäimellä voi johtaa näkökyvyn heikkenemiseen. Muutokset voivat olla pieniä ja tulla niin huomaamattomasti, että ne huomataan vasta, kun näkökyky on huonontunut huomattavasti.

Silmänpohjankuvauksessa lääkäri voi havaita pienimmätkin vauriot verkkokalvon verisuonissa.

Munuaiset voivat vaurioitua
Vauriot munuaisen pienissä verisuonissa voivat johtaa valkuaisen erittymiseen virtsan joukkoon. Aluksi valkuaista erittyy virtsaan vain pieniä määriä ja vaiva voi parantua, jos verensokeriarvot saadaan kuntoon.

Mikäli verisuonten vauriot pahenevat, lisääntyy myös valkuaisen erittyminen virtsaan. Saman aikaisesti munuaisen kyky suodattaa veren kuona-aineita heikkenee. Tämä tila tunnetaan yleisesti nimellä munuaisten vajaatoiminta. Kun merkkejä mikroalbuminuriasta eli valkuaisen erittymisestä virtsan sekaan ilmenee, tulee verensokeritasoista pitää erityistä huolta.

Jos valkuaista esiintyy virtsassa, voidaan käyttää verenpainelääkkeitä apuna, vaikka verenpaine olisikin normaali. Jos sinulla on korkea verenpaine, on tärkeää pitää se mahdollisimman hyvällä tasolla, mieluiten noin 135-130/85-80 mmHg.

Tupakointi lisää riskiä verisuonten vaurioitumiseen
Tupakointi lisää sydäninfarktin riskiä. Diabeetikolle tupakointi on erityisen haitallista, sillä se lisää sydäninfarktin todennäköisyyttä kolme tai jopa viisinkertaisesti. Myös riski rasvan kertymisestä jalkojen suuriin verisuoniin kasvaa. Silloin jalkojen verenkierto heikkenee, mikä voi johtaa verenkiertohäiriöön niin kutsuttuun katkokävelyyn. Samanaikaisesti riski saada vakavia haavaumia jalkoihin ja luihin kasvaa. Tupakoivan diabeetikon on pyrittävä lopettamaan tupakointi välttääkseen verisuonien vaurioitumisen.

Diabetes ja seksuaaliset ongelmat
Pitkässä juoksussa diabeteksen aiheuttamat verisuonten vauriot voivat muun muassa vaikuttaa sukupuolielinten verenkieroon ja hermostoon. Tämä tarkoittaa sitä, että miehillä voi ilmetä vaikeuksia saada ja ylläpitää erektiota. Erektion parantamiseksi löytyy useita erilaisia lääkkeitä.

Naisilla voi ilmetä tuntoaistin heikentymistä, mikä voi puolestaan vaikeuttaa orgasmin saamista. Toinen ongelma voi olla kuivat limakalvot ja emättimen vaikeus kostua riittävästi. Liukuvoiteet saattavat tuoda hyvän avun tähän ongelmaan.

Komplikationer

Muut viivästyneet komplikaatiot
Diabeetikon pitkään koholla olleet verensokeriarvot saattavat aiheuttaa ongelmia myös muilla kehon alueilla. Esimerkiksi hampaat saattavat reikiintyä helposti. Tästä syystä diabeetikon kannattaa käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, jotta ongelmiin voidaan puuttua varhaisessa vaiheessa. Hampaiden hoito on erityisen tärkeää.

Vatsa- ja suolistovaivat ovat myös yleinen ongelma. Vatsalaukku ei välttämättä tyhjenny normaalisti ja tämä tuottaa keholle vaikeuksia säädellä verensokeritasoa. Oireena voi olla esimerkiksi ruokailun yhteydessä nopeasti ilmenevä kylläisyyden tunne tai pahoinvointi, tai alhainen verensokeritaso ruokailun jälkeen. Vatsa- ja suolistovaivoista tulee olla yhteydessä lääkäriin.

Källa: 1177 Vårdguiden