Uusi diabeetikko

Diabetesdiagnoosi aiheuttaa usein paljon kysymyksiä ja tunnemyllerrystä. Internetissä on saatavilla niin paljon tietoa, että se voi hämmentää ja sekoittaa, ja voi olla vaikea löytää juuri itseään koskevaa tietoa. Nykyisessä tietoyhteiskunnassa on siksi erittäin tärkeää voida luottaa tietolähteeseen. Etsi sen vuoksi aina tietolähteitä, joita lääkärisi tai paikallinen terveyskeskus sinulle suosittelee. 

Diabeteksen faktat ja myytit 

“Diabetes ei ole vakava sairaus, sillä onhan insuliini”

Diabetes on erittäin vakava sairaus, jos sitä ei hoida. Koska insuliini on keksitty, diabeetikot voivat nykyään elää pitkän ja hyvän elämän, mutta insuliini yksinään ei ole parannuskeino sairauteen. 

“Jos sinulla on diabetes, et voi syödä sokeria”

Diabeetikon ruokavalio ei juurikaan poikkea ruokavaliosta, jota kaikkien tulisi syödä – terveellistä ja tasapainoista ravintoa. Toki jotkut diabeetikot voivat syödä sokeria tai vähän makeisia silloin tällöin noudattaessaan terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota.  

Jos sinulla on diabetes

  • Pyydä päästä HBA1c-verikokeesen (Sokerihemoglobiini) terveyskeskuksessasi tai lääkäriasemalla vähintään kerran vuodessa ja seuraa arvojasi. Käytä omaseurantavihkoa, johon arvot on helppo merkitä.
  • Tarkistuta säännöllisesti verenpaineesi diabeteslääkärilläsi.
  • Käy säännöllisesti läpi kaikki käyttämäsi lääkkeet yhdessä diabeteslääkärisi kanssa.
  • Tarkistuta silmät, munuaiset, kolesteroli- ja triglyseridiarvot vuosittain tai useammin, jos sinulla on aiemmin ollut ongelmia.
  • Ota yhteyttä ravitsemusterapeuttiin tai terveyskeskukseesi ruokavalioon ja painoon liittyvissä kysymyksissä.
  • Ilmoita hammaslääkärillesi, että sinulla on diabetes ja käy tarkastuksessa vähintään kerran vuodessa.
  • Ole erityisen tarkka jalkojesi suhteen. Ota yhteyttä jalkahoitajaan tarkistuttaaksesi, ettei sinulla ole haavoja tai pitkälle edenneitä infektioita jaloissa, sillä pitkällä aikavälillä ne voivat olla vakavia.