Tyypin 1 diabetes

Tyypin 1 diabetes syntyy, kun elimistö ei enää tuota insuliinia. Tutkijat eivät vielä tiedä syytä tähän, mutta sillä arvellaan olevan yhteys autoimmuunitoimintaan. Kehon oma immuunijärjestelmä tuhoaa insuliinia tuottavia soluja haimassa, joka ei sen jälkeen pysty enää tuottamaan insuliinia.

Tyypin 1 diabetesta sairastaa noin 10-15% kaikista diabeetikoista ja yleisimmin henkilö on alle 40-vuotias. Tyypin 1 diabetes on jossain määrin perinnöllinen.

Tyypin 1 diabetesta hoidetaan aina insuliinilla. Suurin osa diabeteksen hoidosta perustuu omahoitoon, jolloin vastuu pitää diabetes hallinnassa on potilaalla itsellään. Potilaat saavat neuvoja ja opastusta, jossa heitä opetetaan pitämään diabetes hallinnassa ja miten välttää komplikaatioita. Avukseen potilaat saavat tukea terveyskeskusten henkilökunnalta tai erityiseltä diabetesvastaanotoilta.

Yleensä lievän diabeteksen ensihoito tapahtuu paikallisessa terveyskeskuksessa. Silmät ja jalat tarkastetaan säännöllisesti. Testit ja tutkimukset tehdään yksilöllisen tarpeen mukaan.